Innred med belysning

Innred med belysning

Så mange som 40% av oss har planer om å pusse opp, men tenker for lite på lys.

Innred med belysning

Så mange som 40% av oss har planer om å pusse opp, men tenker vi for mye på parkett og farger, og for lite på hvilket lys som faktisk passer til boligen vår? Mange av oss kan bruke lang tid på å vurdere den ene fargenyansen opp mot den andre. Kan det bli gulskjær i denne, har denne gråtonen nyanser av gult, eller blått.  Blir det for kaldt? Blir det for hardt?

Visste du at med feil belysning på en grå/hvit vegg, kan den gi uttrykk for å ha en helt annen nyanse enn hva den egentlig har? Lamper og lys er i vinden om dagen, men ofte er det formen på lampene som blir gjenstand for diskusjon og ikke hva, eller hvordan de skal belyse.

Evnen til å gjengi farge

Lyspærens evne til å gjengi farge er viktig. Spesielt når det kommer til miljøer der du skal lese eller jobbe, -eller lyse opp elementer hvor du ønsker å fremheve farger. Kvaliteten på lyspærens fargegjengivelse, eller evne til å gjengi farger riktig, angis i målestokken Ra, eller Ra indeks (på engelsk CRI). Du finner Ra- verdien på forpakningen. I en vanlig husholdning må man ha minst Ra 80 (som er som et typisk lysrør). Den høyeste verdien en lampe kan ha er 100 (som er som en typisk glødelampe).

Fargetemperatur

Begrepene «kaldt lys» og «varmt lys» er noe vi alle kjenner. Naturen gir oss soloppgang og solnedgang med varmt, rødlig lys. Midt på dagen er det klart hvitt lys. På vinteren reflekteres det klare lyset i snø, og fargene føles ennå «kaldere» eller hvitere om man vil.  Fargen fra en lyspære angis ofte i grader Kelvin. Dette er, som kjent, et mål på temperatur. Utgangspunktet for å finne denne fargen linket til en temperatur er at man ved å måle opp temperaturen i et stykke stål som varmes opp, først frakaldt(sort) via rød/oransje, til vi når full temperatur og da er stålet blå-hvitt. Det er denne temperaturen som angis på lyspærer.

I dag snakker vi om kaldt lys når vi for eksempel har med et blåhvitt LED- lys å gjøre. Kaldt lys er derfor ofte oppfattet som negativt. Her i kalde nord liker vi å ha det varmt og lunt inne, derfor var det tungt for mange av oss da glødelampen forsvant i 2012. Heldigvis har utviklingen fått raskt på dette feltet så i dag kan man få tak i LED- lys med samme fargetemperatur som ordinære glødepærer.

Så – kort sagt – et høyere Kelvin tall er hvitere/kaldere lys.

Typisk er det slik at vi her oppe i Norden foretrekker varme lysfarger. I sydligere strøk foretrekkes mer kalde farger. I Norge har vi falt ned på at 2700K er det rette. I Sverige, velger man mellom 2700 og 3000K, imens i Asia kan det gjerne være 6000K.

Et høyt Kelvin- tall vil ofte oppfattes som bedre til fargegjengivelse og kontraster (leselys/arbeidslys), og det finnes forskning som sier at vi er mer aktive og konsentrerte i hvitere lys.

Utvikling

LED- lys utviklingen har til og med kommet så langt at man i dag kan få de dimbare med et varmt, hvitt lys på full styrke og et gradvis varmere lys etter som lyset dimmes, akkurat som glødepæren. Enkelt og greit- man skaper stemning med lys!  Det er greit å merke seg at de fleste LED- lys i dag ikke har denne funksjonen så her kan det være lurt å få hjelp av en fagmann.